Για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Ακολουθούν προτάσεις για τα συμπτώματα που είναι κοινά στις γυναίκες της μέσης ηλικίας. Θυμηθείτε, πρέπει πάντα να συζητάτε τυχόν ανησυχίες και προβληματισμούς σας με τον γιατρό σας. Μαζί μπορείτε να αποφασίσετε ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για εσάς.
Αλλαγές στη διάθεση
Ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν ότι οι διακυμάνσεις των ορμονών στην προεμμηνόπαυση τους δημιουργούν την αίσθηση ότι είναι εκτός ελέγχου. Οι αναφορές για αυξημένη ευερεθιστότητα, άγχος, κόπωση και κατάθλιψη δεν είναι ασυνήθιστες. Τεχνικές χαλάρωσης και μείωσης του άγχους, όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και μασάζ, υγιεινός τρόπος ζωής (καλή διατροφή και καθημερινή άσκηση) αλλά και ευχάριστες δραστηριότητες μπορεί να σταθούν βοηθητικές . Ορισμένες γυναίκες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης με μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, όπως το βαλσαμόχορτο (προσοχή θέλει συμβουλή ειδικού) ή η βιταμίνη Β6.
Η συζήτηση με τον γιατρό σας για τις εναλλαγές στη διάθεσή σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία, να αξιολογήσετε την κατάθλιψη και να αποφασίσετε για τις καταλληλότερες παρεμβάσεις.
Ακράτεια ούρων
Η ακράτεια των ούρων είναι μια ανεπιθύμητη συνέπεια της εμμηνόπαυσης. Υπάρχουν πολλές στρατηγικές για τη βελτίωση των διαφόρων μορφών ακράτειας χωρίς φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. Δοκιμάστε να πίνετε αρκετό νερό για να διατηρείτε τα ούρα αραιωμένα (διαυγή και ανοιχτοκίτρινα) και αποφύγετε τρόφιμα ή ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ ή καφεΐνη, που μπορεί να ερεθίσουν την επένδυση της ουροδόχου κύστης. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια, οι ντομάτες, ο καφές και τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη. Δοκιμάστε επίσης ασκήσεις Kegel για να ενισχύσετε τους μυς του πυελικού εδάφους και να μειώσετε τα επεισόδια ακράτειας.
Νυχτερινές εφιδρώσεις
Για να ανακουφίσετε τις νυχτερινές εφιδρώσεις εφαρμόστε διάφορες πρακτικές ώστε να παραμείνετε δροσερές ενώ κοιμάστε:
- Φορέστε ελαφρύ νυχτικό.
- Χρησιμοποιήστε σεντόνια που μπορείτε εύκολα να τα αλλάξετε κατά τη διάρκεια της νύχτας (χωρίς λάστιχο).
- Δροσίστε την κρεβατοκάμαρά σας με ανεμιστήρα ή air condition.
- Πιείτε κρύο νερό τη νύχτα.
- Κρατήστε μια παγοκύστη κάτω από το μαξιλάρι σας και γυρίζετε το μαξιλάρι συχνά, έτσι ώστε το κεφάλι σας να ακουμπά πάντα σε μια δροσερή επιφάνεια ή τοποθετείστε μια κρύα παγοκύστη στα πόδια σας.
Προβλήματα στον ύπνο
- Καθιερώστε μια ρουτίνα στον ύπνο σας
- Ξυπνήστε και κοιμηθείτε σε σταθερές ώρες, ακόμα και τα σαββατοκύριακα.
- Χαλαρώστε και, πριν κοιμηθείτε, διαβάστε ένα βιβλίο, ακούστε μουσική ή κάνοντας ένα χλιαρό μπάνιο.
- Τα φιστίκια περιέχουν τρυπτοφάνη, η οποία βοηθά το σώμα να χαλαρώσει.
- Ένα φλιτζάνι χαμομήλι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη χαλάρωση.
- Διατηρήστε το υπνοδωμάτιό σας σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό.
- Χρησιμοποιήστε την κρεβατοκάμαρα μόνο για ύπνο και σεξ. Κλείστε το κινητό σας όταν μπαίνετε σε αυτήν.
- Μία ώρα τουλάχιστον πριν τον ύπνο απομακρυνθείτε από οθόνες.
- Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ αργά το απόγευμα.
Δυσφορία στο σεξ
Η εμμηνόπαυση συμβάλλει σε αλλαγές στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας λόγω της μείωσης της παραγωγής ορμονών των ωοθηκών και μπορεί να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα και μείωση της σεξουαλικής διάθεσης. Για να αντιμετωπίσετε αυτές τις αλλαγές, δοκιμάστε:
- Κολπικά λιπαντικά: Μπορείτε να τα προμηθευτείτε χωρίς ιατρική συνταγή από φαρμακεία ή πολυκαταστήματα. Μειώνουν την τριβή και διευκολύνουν την επαφή όταν ο κόλπος είναι στεγνός. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υδατοδιαλυτά προϊόντα, επειδή προϊόντα με βάση το λάδι (όπως η βαζελίνη) μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσουν τον ερεθισμό. Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο προϊόντα αποκλειστικά σχεδιασμένα για τον κόλπο. Αποφύγετε κρέμες χεριών και λοσιόν που περιέχουν αλκοόλ και αρώματα, καθώς και λιπαντικά που προκαλούν θερμότητα ή μυρμήγκιασμα στον κόλπο ή αρωματισμένα λιπαντικά που μπορεί να ερεθίσουν τον τρυφερό ιστό.
- Κολπικά ενυδατικά: Αυτά τα προϊόντα βελτιώνουν ή διατηρούν την κολπική υγρασία σε γυναίκες με ήπια κολπική ατροφία (όταν η επένδυση του κόλπου και οι ιστοί του αιδοίου γίνονται λεπτοί, ξηροί, λιγότερο ελαστικοί και λιγότερο λιπαροί ως αποτέλεσμα της απώλειας οιστρογόνων). Συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση του χαμηλού κολπικού pH, το οποίο διασφαλίζει ένα υγιές κολπικό περιβάλλον. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τακτική βάση και προσφέρουν μακροχρόνιο αποτέλεσμα σε σύγκριση με τα κολπικά λιπαντικά.
- Ενεργή σεξουαλική ζωή: Τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, οι γυναίκες μπορούν να διατηρήσουν την κολπική υγεία μέσω της ενεργής σεξουαλικής ζωής, η οποία προάγει τη ροή του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Φοβάστε ότι θα χάσετε το μυαλό σας;
Η αλλαγή της διάθεσης, τα προβλήματα βραχύχρονης μνήμης και η δυσκολία σκέψης είναι τα συχνότερα παράπονα από τις γυναίκες της μέσης ηλικίας. Ωστόσο, ενώ πολλά από αυτά τα συμπτώματα αποδίδονται στην εμμηνόπαυση, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
- Ορμόνες: Κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών, οι περισσότερες γυναίκες εξοικειώνονται με τον δικό τους ορμονικό ρυθμό. Όταν αυτός ο ρυθμός διαταράσσεται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ενδέχεται να προκύψουν αλλαγές στη διάθεση.
- Χρονική συγκυρία: Ο χρόνος της εμμηνόπαυσης μπορεί να συμπίπτει με το άγχος που προκαλούν θέματα της μέσης ηλικίας, όπως ζητήματα σχέσεων, διαζύγιο ή χηρεία, φροντίδα μικρών παιδιών, συγκρούσεις με τους εφήβους, επιστροφή των παιδιών στο σπίτι μετά από σπουδές, η μη απόκτηση παιδιών, ανησυχίες για τους ηλικιωμένους γονείς και ευθύνες στη φροντίδα τους, καθώς και ζητήματα σταδιοδρομίας και εκπαίδευσης.
- Γήρανση: Η γήρανση σε μια κοινωνία που εκτιμά τη νεότητα μπορεί να είναι πολύ αποθαρρυντική. Οι γυναίκες της μέσης ηλικίας συχνά παρατηρούν αλλαγές στην εικόνα του σώματός τους και αυτό επιδρά στην αυτοεκτίμησή τους. Οι γυναίκες μπορεί να αρχίσουν να στοχάζονται τη δική τους φθορά και τον δικό τους θάνατο και να αναζητήσουν το νόημα ή τον σκοπό της ζωής τους.
Αν και η βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας απαιτεί εξατομικευμένες λύσεις, οι παρακάτω προτάσεις μπορεί να φανούν χρήσιμες σε πολλές γυναίκες. - Ισορροπία: Κατά τον καταμερισμό του χρόνου μεταξύ εργασίας και φροντίδας της οικογένειας, οι γυναίκες πρέπει να θυμούνται ότι η φροντίδα των δικών τους αναγκών είναι εξίσου σημαντική. Η αναγνώριση των απαιτήσεων της εμμηνόπαυσης μπορεί να οδηγήσει στην κατανόηση των αιτιών της και στην ανάπτυξη νέων μηχανισμών αντιμετώπισης. Η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ του εαυτού, της οικογένειας, των φίλων και της εργασίας επιτρέπει στις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις και να διατηρήσουν την αυτοπεποίθησή τους.
- Αναγνωρίστε τα συμπτώματα της κατάθλιψης: Οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη σε νεότερη ηλικία είναι ευάλωτες σε υποτροπιάζουσα κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Οι γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη (η οποία σχετίζεται με μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο) αναφέρουν συμπτώματα συνεχόμενης κούρασης, απώλεια ενδιαφέροντος για τις δραστηριότητες τους, απώλεια ή αύξηση βάρους, θλίψη ή/και ευερεθιστότητα. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να υποστηρίξει σημαντικά μια γυναίκα που βιώνει κατάθλιψη ενώ η χρήση αντικαταθλιπτικών μπορεί να διερευνηθεί μόνο σε συνεργασία με έναν ψυχίατρο.
- Αξιολογήστε τα επίπεδα άγχους: Οι σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές καθώς και άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες της μέσης ηλικίας μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος. Τα συναισθήματα του άγχους και του φόβου είναι κοινά και συνήθως επιλύονται χωρίς θεραπεία. Τα συχνά επεισόδια άγχους μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι διαταραχής κρίσεων πανικού. Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού περιλαμβάνουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζάλη, ταχυκαρδία. Μερικές φορές τα ανησυχητικά συναισθήματα που προηγούνται μιας έξαψης μπορούν να μιμηθούν ή να προκαλέσουν μια τέτοια κρίση. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν τεχνικές χαλάρωσης ή μείωσης του στρες, συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία ή/και συνταγογραφούμενα φάρμακα.
- Προσοχή στη μνήμη σας: Πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση αναφέρουν δυσκολία συγκέντρωσης ή προβλήματα στη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Αυτές οι δυσκολίες συχνά φοβίζουν τις γυναίκες, οι οποίες μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer, αν και αυτό είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα, η κοινωνικά ενεργή ζωή και η νοητική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας μνήμης.
- Ζητήστε υποστήριξη: Μην προσπαθήσετε να διαγνώσετε και να θεραπεύσετε τον εαυτό σας μόνες σας. Η αναζήτηση βοήθειας είναι μια πράξη θάρρους. Με την αξιολόγηση των συμπτωμάτων καθώς και του προσωπικού και του οικογενειακού ιστορικού, ο κατάλληλος επαγγελματίας υγείας μπορεί να παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Η υιοθέτηση των κατάλληλων στρατηγικών μπορεί να σας δώσει ελπίδα για το μέλλον