Τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης

Στη φάση της περιεμμηνόπαυσης το σώμα σας θα αρχίσει να σας δίνει σημάδια για την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και χρόνια πριν την τελευταία σας περίοδο. Τα πιο κοινά σημάδια είναι η ακανόνιστη περίοδος, οι εξάψεις, η ξηρότητα του κόλπου, διαταραχές στον ύπνο, εναλλαγές στη διάθεση - αλλαγές που είναι αποτέλεσμα των ακατάστατων ορμονικών επιπέδων των οιστρογόνων.

Περιεμμηνόπαυση και εξάψεις

Οι περισσότερες γυναίκες δεν περιμένουν να έχουν εξάψεις μέχρι την εμμηνόπαυση, οπότε η εμφάνισή τους κατά την περιεμμηνόπαυση τις εκπλήσσει. Ο επιστημονικός ορισμός των εξάψεων είναι αγγειοκινητικό (vasomotor) σύνδρομο και είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της περιεμμηνόπαυσης. Εμφανίζεται, επίσης, στις περιπτώσεις εκείνες που η εμμηνόπαυση προκαλείται ιατρικά, λόγω εγχείρησης ή φαρμακευτικής αγωγής, όπως για παράδειγμα είναι οι χημειοθεραπείες.

Οι εξάψεις κάνουν την εμφάνισή τους άμεσα και μπορούν να διαρκέσουν από ένα έως πέντε περίπου λεπτά. Η έντασή τους κυμαίνεται από μια φευγαλέα ζέστη ως την αίσθηση ότι καίγεσαι από μια εσωτερική φωτιά. Μια έντονη έξαψη μπορεί να περιλαμβάνει αναψοκοκκίνισμα του προσώπου και του σώματος, ιδρώτα, κρυάδες και, σε κάποιες περιπτώσεις, σύγχυση. Η εμφάνιση των εξάψεων έχει ένα μεγάλο εύρος. Μερικές γυναίκες τις βιώνουν μία με δύο φορές την εβδομάδα, ενώ άλλες μπορεί να βιώσουν δέκα ή και περισσότερες μέσα σε μια μέρα, σε συνδυασμό με μερικές ακόμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα ερευνών που έγιναν έδειξε ότι η εμπειρία των εξάψεων κοντά στην περίοδο της περιεμμηνόπαυσης δεν είναι οικουμενική. Δεν αφορά δηλαδή τις γυναίκες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Οι περισσότερες Αμερικανίδες γυναίκες βιώνουν εξάψεις κοντά στην εμμηνόπαυση, οι γυναίκες από την Άπω ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία αναφέρουν ότι έχουν πολύ λιγότερες εξάψεις, ενώ οι γυναίκες από τη χερσόνησο Yucatan στο Μεξικό δεν έχουν καθόλου εξάψεις. Αυτές οι αντιθέσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα των πολιτιστικών διαφορών ως προς την αντίληψη και τη σημασία που δίνουν στη φάση αυτή που βιώνει μια γυναίκα αλλά και στις διαφορές στον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα στις διατροφικές συνήθειες.

Παρόλο που η φυσιολογία των εξάψεων έχει ερευνηθεί για περισσότερο από 30 χρόνια, κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά τον λόγο ή τον τρόπο με τον οποίο κάνουν την εμφάνισή τους. Τα οιστρογόνα έχουν σχέση με τις εξάψεις, αφού η θεραπεία με οιστρογόνα ανακουφίζει τα συμπτώματα του αγγειοκινητικού συνδρόμου, αυτός όμως ο συσχετισμός δεν είναι αρκετός. Για παράδειγμα, οι έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν διαφορές στα επίπεδα των οιστρογόνων ανάμεσα στις γυναίκες που έχουν εξάψεις και σε αυτές που δεν έχουν.

Οι γυναίκες προς το τέλος της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους δεν παράγουν αρκετή προγεστερόνη. Ο αριθμός και η ποιότητα των θυλακίων ελαττώνεται, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής οιστρογόνων και λιγότερες ωορρηξίες. Ως αποτέλεσμα, γύρω στην ηλικία των 40, η διάρκεια του κύκλου και η έμμηνος ρύση μπορεί να διαφέρουν σε σχέση με παλαιότερα και η περίοδος μπορεί να γίνει ακανόνιστη. Τα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί να μειωθούν ξαφνικά ή να αυξηθούν κατακόρυφα, σε επίπεδα υψηλότερα από το κανονικό. Με τον καιρό τα επίπεδα της θυλακιοτρόπου ορμόνης αυξάνονται, σε μια μάταιη προσπάθεια να ωθήσουν τις ωοθήκες να παράγουν περισσότερα οιστρογόνα. Παρόλο που τα υψηλά επίπεδα της θυλακιοτρόπου ορμόνης μπορεί να είναι σημάδι ότι η προεμμηνόπαυση έχει ξεκινήσει, δεν αποτελούν από μόνα τους έναν αξιόπιστο δείκτη, καθώς τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν δραματικά σε καθημερινή βάση.

Περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα

Είναι δύσκολο να γίνει διάκριση των ορμονικών συμπτωμάτων της προεμμηνόπαυσης και, δεδομένου του εύρους των εμπειριών που έχουν οι γυναίκες κατά τη διάρκειά της, είναι απίθανο τα συμπτώματα να εξαρτώνται μόνο από ορμονικές διακυμάνσεις.