Συχνές ερωτήσεις


Μπορεί η εμμηνόπαυση να προκαλέσει τριχοφυΐα στο πρόσωπο;

Ναι, η αύξηση της τριχοφυΐας του προσώπου μπορεί να είναι μια αλλαγή που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσουν σε πολλές φυσικές αλλαγές στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης και της τριχοφυΐας του προσώπου. Εάν αυτό είναι πρόβλημα για εσάς, η αποτρίχωση ή η χρήση άλλων μεθόδων αφαίρεσης των τριχών μπορεί να είναι κάποιες από τις επιλογές σας. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με αυτές, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα επιλέξετε προϊόν που θα μπορούσε να βλάψει το δέρμα σας.

Η δυσκολία συγκέντρωσης και τα προβλήματα με τη βραχύχρονη μνήμη είναι φυσιολογική απόρροια της εμμηνόπαυσης;

Η έλλειψη συγκέντρωσης και τα προβλήματα της βραχύχρονης μνήμης μπορεί να αποτελούν φυσιολογική συνέπεια της εμμηνόπαυσης. Αν και αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες, μπορεί να συμβεί σε κάποιες. Η ιατρική επιστήμη δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τους λόγους που το προκαλούν. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα μνήμης κατά την εμμηνόπαυση, μιλήστε με τον γιατρό σας. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που έχουν αποδειχθεί ότι διεγείρουν τον εγκέφαλο και βοηθούν στην αναζωογόνηση της μνήμης σας. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν:
 • Παζλ, σταυρόλεξα και άλλες ψυχολογικά διεγερτικές δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση και τα μαθηματικά προβλήματα.
 • Μείωση των παθητικών δραστηριοτήτων, όπως παρακολούθηση τηλεόρασης ή διαδικτύου.
 • Άσκηση.
Λάβετε υπόψη ότι η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη μνήμη σας. Αυτές οι καταστάσεις συνδέονται με την εμμηνόπαυση.

Μπορεί η εμμηνόπαυση να προκαλέσει κατάθλιψη;

Το σώμα σας περνάει πολλές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση. Υπάρχουν ακραίες μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών σας, μπορεί να μην κοιμάστε καλά λόγω των εξάψεων και μπορεί να αντιμετωπίζετε αλλαγές στη διάθεση. Το άγχος και ο φόβος μπορεί επίσης να είναι έντονα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Συζητήστε μαζί του για τους διαφορετικούς τύπους θεραπείας. Ενδεχομένως να χρειαστούν εξετάσεις, για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει άλλη ιατρική κατάσταση που προκαλεί την κατάθλιψή σας. Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί μερικές φορές να είναι η αιτία της κατάθλιψης.

Υπάρχουν άλλες συναισθηματικές αλλαγές που μπορούν να συμβούν κατά την εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συναισθηματικών αλλαγών, όπως:
 • Απώλεια ενέργειας και αϋπνία.
 • Έλλειψη κινήτρων και δυσκολία συγκέντρωσης.
 • Άγχος, κατάθλιψη, αλλαγές στη διάθεση και ένταση.
 • Πονοκέφαλοι.
 • Επιθετικότητα και ευερεθιστότητα.
Αυτές οι συναισθηματικές αλλαγές μπορούν να συμβούν και εκτός της εμμηνόπαυσης. Πιθανόν να έχετε βιώσει κάποιες από αυτές κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Η διαχείριση των συναισθηματικών αλλαγών κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια φαρμακευτική αγωγή για να σας βοηθήσει ή να σας παραπέμψει και σε άλλους ειδικούς. Οι ομάδες υποστήριξης και η παροχή συμβουλευτικής είναι χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτών των συναισθηματικών αλλαγών κατά την εμμηνόπαυση.

Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης;

Τα προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης (ακράτεια) είναι κοινά για τις γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό:
 • Οιστρογόνα. Αυτή η ορμόνη δεν ελέγχει μόνο την περίοδό σας και τις αλλαγές στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά διατηρεί και την επένδυση της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας σας υγιή.
 • Πυελικοί μύες. Οι πυελικοί μύες στηρίζουν την ουροδόχο κύστη και τη μήτρα σας. Αυτοί οι μύες μπορούν να εξασθενίσουν σε κάποια περίοδο της ζωής σας. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και με την αύξηση του σωματικού βάρους. Όταν οι μύες εξασθενούν, μπορεί να εμφανίσετε ακράτεια ούρων.
Η ακράτεια μπορεί να περιλαμβάνει:
 • Διαρροή όταν βήχετε, φταρνίζεστε ή σηκώνετε κάτι βαρύ.
 • Διαρροή επειδή η κύστη σας πιέζεται σε λάθος χρόνο.
 • Επώδυνη ούρηση (δυσφορία κάθε φορά που ουρείτε).
 • Νυκτουρία (αισθάνεστε την ανάγκη να σηκωθείτε τη νύχτα για ούρηση).

Θα ξεκινήσει η εμμηνόπαυση εάν έχω υστερεκτομή;

Κατά την υστερεκτομή, η μήτρα σας αφαιρείται. Δεν θα έχετε περίοδο μετά από αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, εάν διατηρήσετε τις ωοθήκες σας - η αφαίρεση των ωοθηκών ονομάζεται ωοφορεκτομή - ενδέχεται να μην έχετε συμπτώματα εμμηνόπαυσης άμεσα. Εάν αφαιρεθούν οι ωοθήκες σας θα έχετε αμέσως συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Μπορώ να μείνω έγκυος κατά την εμμηνόπαυση;

Η πιθανότητα εγκυμοσύνης εκμηδενίζεται μόλις μπείτε στην μετεμμηνόπαυση και έχετε μείνει χωρίς περίοδο για ένα ολόκληρο έτος (με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλη ιατρική κατάσταση για την έλλειψη της περιόδου). Ωστόσο, μπορείτε να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση. Εάν δεν θέλετε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε κάποια μορφή αντισυλληπτικών, έως ότου περάσετε πλήρως στην εμμηνόπαυση. Ρωτήστε τον γιατρό σας προτού σταματήσετε να χρησιμοποιείτε την αντισύλληψη.

Για ορισμένες γυναίκες η σύλληψη μπορεί να είναι δύσκολη όταν βρίσκονται στο τέλος της τρίτης και στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, λόγω της μείωσης της γονιμότητας. Ωστόσο, εάν η κύηση είναι ο στόχος, υπάρχουν θεραπείες και τεχνικές που ενισχύουν τη γονιμότητα και μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε έγκυος. Φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με αυτές τις επιλογές.

Η ορμονική θεραπεία θα συμβάλει στην πρόληψη μακροπρόθεσμων κινδύνων για την υγεία;

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι της ορμονικής θεραπείας ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία μιας γυναίκας και το ατομικό της ιστορικό. Γενικά, οι γυναίκες στα 50 τους τείνουν να αποκομίζουν περισσότερα οφέλη από την ορμονική θεραπεία σε σύγκριση με τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στα 60 τους. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε πρόωρη εμμηνόπαυση συχνά αντιμετωπίζονται με ορμονική θεραπεία έως την ηλικία των 50 ετών, για να αποφύγουν τον αυξημένο κίνδυνο που προκύπτει από τα επιπλέον χρόνια απώλειας οιστρογόνων.

Πώς μπορώ να ξέρω εάν οι αλλαγές στις περιόδους μου είναι φυσιολογικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ή οφείλονται σε κάτι άλλο για το οποίο πρέπει να ανησυχώ;

Οι ακανόνιστες περίοδοι είναι συχνές και φυσιολογικές κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης (μετάβαση της εμμηνόπαυσης). Εάν κάποια από τις ακόλουθες καταστάσεις ισχύει για εσάς, επισκεφθείτε το γιατρό σας, για να αποκλείσετε τυχόν άλλες αιτίες, όπως για παράδειγμα:
 • Οι περίοδοί σας αλλάζουν και γίνονται πολύ βαριές ή συνοδεύονται από θρόμβους αίματος.
 • Οι περίοδοί σας διαρκούν περισσότερες ημέρες από το συνηθισμένο.
 • Αιμορραγείτε μετά την περίοδο.
 • Βλέπετε κηλίδες αίματος μετά τη σεξουαλική επαφή.
 • Οι περίοδοί σας είναι πιο συχνές.
Πιθανές αιτίες μη φυσιολογικής αιμορραγίας περιλαμβάνουν ορμονικές ανισορροπίες, ορμονικές θεραπείες, εγκυμοσύνη, ινομυώματα, προβλήματα πήξης του αίματος ή, σπάνια, καρκίνο.

Μπορεί η εμμηνόπαυση να επηρεάσει τον ύπνο;

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στον νυχτερινό ύπνο και αϋπνία κατά την εμμηνόπαυση. Η αϋπνία είναι η αδυναμία να κοιμηθείτε ή να μείνετε κοιμισμένες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό μπορεί να είναι μια φυσιολογική παρενέργεια της ίδιας της εμμηνόπαυσης ή μπορεί να οφείλεται σε άλλο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Οι εξάψεις είναι οι συνήθεις ένοχοι της αϋπνίας κατά την εμμηνόπαυση.

Εάν οι εξάψεις σας κρατούν ξύπνια τη νύχτα, δοκιμάστε:
 • Φορέστε χαλαρά και δροσερά νυχτικά.
 • Διατηρήστε το υπνοδωμάτιό σας δροσερό.
 • Αποφύγετε συγκεκριμένα τρόφιμα και συνήθειες που προκαλούν τις εξάψεις σας. Για παράδειγμα, αν το πικάντικο φαγητό πυροδοτεί τις εξάψεις, αποφύγετε να τρώτε κάτι πικάντικο πριν τον βραδινό ύπνο.

Πώς η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική μου ζωή;

Μετά την εμμηνόπαυση το σώμα σας έχει λιγότερα οιστρογόνα. Αυτή η σημαντική αλλαγή στην ορμονική ισορροπία μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή. Πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορεί να παρατηρήσουν ότι δεν νιώθουν σεξουαλική διέγερση με την ίδια ευκολία που αυτό συνέβαινε στο παρελθόν.

Σε συνδυασμό με τις άλλες συναισθηματικές αλλά και σωματικές αλλαγές που μπορεί να αντιμετωπίζει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο ενδιαφέρον για το σεξ. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο στη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι:
 • Προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης.
 • Προβλήματα με τον νυχτερινό ύπνο.
 • Άγχος ή κατάθλιψη.
 • Άλλες ιατρικές παθήσεις και παρενέργειες φαρμάκων.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να διαταράξουν την καθημερινότητα και να προκαλέσουν ένταση στη σχέση σας. Εκτός από αυτές τις αλλαγές, τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα σας μπορούν να προκαλέσουν μείωση της παροχής αίματος στον κόλπο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στον κόλπο και αυτή - με τη σειρά της - να οδηγήσει σε επώδυνη επαφή.

Μιλήστε με τον γιατρό σας για τη μειωμένη σεξουαλική σας επιθυμία. Συζητήστε μαζί του για τις επιλογές σας. Για παράδειγμα, η κολπική ξηρότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με λιπαντικά, ορμόνες οιστρογόνου ή μη οιστρογόνου για τη θεραπεία του κολπικού ιστού.

Βιώνουν όλες οι γυναίκες μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας στην εμμηνόπαυση;

Δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Σε ορισμένες περιπτώσεις συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ένας παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό μπορεί να είναι η έλλειψη του φόβου για μια εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε προστασία (προφυλακτικά) κατά τη διάρκεια του σεξ εάν δεν είστε σε μονογαμική σχέση, ώστε να προστατευτείτε από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μόλις ο γιατρός σας διαγνώσει ότι βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση, δεν μπορείτε πλέον να μείνετε έγκυος. Ωστόσο, όταν βρίσκεστε σε προεμμηνόπαυση, μπορείτε ακόμα να μείνετε έγκυος.

Θα εξακολουθώ να απολαμβάνω το σεξ και μετά την εμμηνόπαυση;

Μερικές φορές η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία σχετίζεται με τη δυσφορία και την επώδυνη επαφή. Μετά τη θεραπεία της κολπικής ξηρότητας μπορείτε να απολαύσετε ξανά το σεξ. Η ορμονική θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει πολλές γυναίκες.

Μπορεί η εμμηνόπαυση να εξελιχθεί σε μια θετική εμπειρία ζωής;

Η εμμηνόπαυση μπορεί σίγουρα να είναι μια θετική εμπειρία της ζωής. Πολύ συχνά οι μύθοι γύρω από αυτή δημιουργούν στερεότυπα και παρανοήσεις. Αν και η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει κάποιες αισθητές και δυσάρεστες αλλαγές, αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση;

Υπάρχουν αρκετές καταστάσεις για τις οποίες μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο μετά την εμμηνόπαυση. Ο κίνδυνος για οποιαδήποτε πάθηση εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως το οικογενειακό σας ιστορικό, η υγεία σας πριν από την εμμηνόπαυση και ο τρόπος ζωής π.χ. κάπνισμα. Δύο καταστάσεις που επηρεάζουν την υγεία σας μετά την εμμηνόπαυση είναι η οστεοπόρωση και η στεφανιαία νόσος.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση εμφανίζεται όταν το εσωτερικό των οστών γίνεται λιγότερο πυκνό, καθιστώντας τα πιο εύθραυστα. Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οστικής μάζας. Τα οιστρογόνα στέλνουν σήματα στα κύτταρα των οστών να σταματήσουν να διασπώνται.

Οι γυναίκες χάνουν κατά μέσο όρο το 25% της οστικής μάζας τους από την περίοδο της εμμηνόπαυσης έως την ηλικία των 60 ετών. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απώλεια οιστρογόνων. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η απώλεια οστικής μάζας μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα των οστών. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να ελέγξει τη δύναμη των οστών σας. Ο έλεγχος της οστικής πυκνότητας των οστών ή πυκνομετρία οστών είναι ένας γρήγορος τρόπος για να δείτε πόσο ασβέστιο έχετε σε ορισμένα μέρη των οστών σας. Το τεστ χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας. Η οστεοπενία είναι μια ασθένεια κατά την οποία η οστική πυκνότητα μειώνεται και αυτό μπορεί να είναι πρόδρομος οστεοπόρωσης.

Εάν έχετε οστεοπόρωση ή οστεοπενία, οι επιλογές θεραπείας σας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν θεραπεία οιστρογόνων.

Στεφανιαία νόσος

Η στεφανιαία νόσος είναι η στένωση ή η απόφραξη των αρτηριών που περιβάλλουν τον καρδιακό μυ. Αυτό συμβαίνει όταν συσσωρεύεται λιπαρή πλάκα στα τοιχώματα της αρτηρίας (γνωστή ως αθηρωματική πλάκα). Αυτή η συσσώρευση σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Μετά την εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου αυξάνεται λόγω πολλών αιτιών, όπως:
 • Η απώλεια οιστρογόνων (αυτή η ορμόνη συμβάλλει επίσης στις υγιείς αρτηρίες).
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση.
 • Μείωση της σωματικής δραστηριότητας.
 • Κακές συνήθειες (κάπνισμα ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ).
Μια υγιεινή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και η τακτική άσκηση είναι οι καλύτερες επιλογές σας για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Η αντιμετώπιση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη καθώς και η διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης με φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για τις γυναίκες που κινδυνεύουν.