Εμμηνόπαυση - Γενικές Πληροφορίες

Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως η τελική εμμηνορροϊκή περίοδος και συνήθως επιβεβαιώνεται όταν μια γυναίκα δεν έχει περίοδο για 12 συνεχόμενους μήνες (χωρίς άλλες προφανείς αιτίες). Η εμμηνόπαυση οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και άλλων ορμονών.

  Αλλαγές στο σώμα κατά την εμμηνόπαυση 

Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση στην ηλικία μεταξύ 40 και 58 ετών. Η μέση ηλικία είναι τα 51 έτη. Οι αλλαγές ξεκινούν χρόνια πριν από την τελευταία περίοδο. Αυτή η φάση μετάβασης ονομάζεται περιεμμηνόπαυση και μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 8 χρόνια. Ξεκινά με αλλαγές στο χρονικό διάστημα μεταξύ των περιόδων και λήγει ένα έτος μετά την τελευταία εμμηνορροϊκή περίοδο.

Η εμμηνόπαυση επίσης προκαλείται τεχνητά όταν οι εμμηνορροϊκές περίοδοι μιας γυναίκας διακόπτονται με ιατρική παρέμβαση, όπως σε περιπτώσεις χειρουργικής αφαίρεσης και των δύο ωοθηκών ή θεραπείες καρκίνου, όπως χημειοθεραπεία ή πυελική ακτινοβολία.

Το κάπνισμα και η γενετική προδιάθεση είναι δύο παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη χρονική στιγμή της φυσικής εμμηνόπαυσης. Οι καπνίστριες φτάνουν στην εμμηνόπαυση περίπου δύο χρόνια νωρίτερα.

Κοινές αλλαγές στο σώμα κατά την εμμηνόπαυση

Η εμπειρία κάθε γυναίκας στην εμμηνόπαυση είναι διαφορετική. Πολλές γυναίκες δεν αναφέρουν αλλαγές κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης εκτός από ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους, που σταματούν όταν έρθει η εμμηνόπαυση. Άλλες γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα εξάψεων, νυχτερινών εφιδρώσεων (έντονη εφίδρωση που διαταράσσει τον ύπνο από εξάψεις τη νύχτα) και αραίωση και ξήρανση του κολπικού ιστού, που μπορεί να κάνει το σεξ επώδυνο. Οι αλλαγές ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά ως επί το πλείστον είναι απολύτως φυσιολογικές.

Οι εξάψεις είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Περιλαμβάνουν ένα ξαφνικό κύμα θερμότητας που συχνά συνοδεύεται από εφίδρωση, κοκκίνισμα του δέρματος και γρήγορο καρδιακό παλμό. Συνήθως διαρκούν 1 έως 5 λεπτά. Οι εξάψεις συχνά ακολουθούνται από κρυάδες.

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι εξάψεις που συμβαίνουν τη νύχτα και επηρεάζουν τον ύπνο. Οι διαταραχές του ύπνου που οφείλονται στις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις συμβάλλουν στην ευερεθιστότητα που πολλές γυναίκες βιώνουν. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν τόσο αλλαγές στον τρόπο ζωή όσο και ορμονικές θεραπείες και συμπληρώματα διατροφής.

Η πτώση των οιστρογόνων στην περίοδο γύρω από την εμμηνόπαυση οδηγεί σε κολπική ατροφία (την ξήρανση και την αραίωση των κολπικών ιστών) σε πολλές γυναίκες. Μπορεί να προκαλέσει επίσης κολεόσπασμο κατά τη διάρκεια του σεξ, που συνοδεύεται από πόνο και κάψιμο. Τα λιπαντικά και οι ενυδατικές ουσίες είναι αποτελεσματικά στην ανακούφιση του πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ. Για γυναίκες με πιο σοβαρή κολπική ατροφία και πόνο μπορεί να χρειαστούν κολπικά προϊόντα οιστρογόνου χαμηλής δόσης.