< Back to blog

Σεξουαλική διέγερση και εμμηνόπαυση

Για κάποιες γυναίκες η σταδιακή μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στην σεξουαλικότητα και την ποιότητα ζωής τους. Για κάποιες άλλες όμως, η μειωμένη επιθυμία και η σπανιότητα των σεξουαλικών επαφών είναι πηγή δυστυχίας, υπονομεύει την ικανοποίησή τους από τη ζωή και αλλάζει την αίσθηση της σεξουαλικότητας και του εαυτού τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας είναι πρόβλημα για μια γυναίκα, κυρίως επειδή απογοητεύει τον σύντροφό της και απειλεί να αποδυναμώσει τη σχέση τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει αν υπάρχει ένα μοτίβο αποφυγής του συντρόφου όταν αυτός την προσεγγίζει ερωτικά, ακόμα και στις πιο χαλαρές στιγμές τους όπως οι διακοπές. Συχνά το μοτίβο της αποφυγής μπορεί να οδηγήσει το ζευγάρι σε συγκρούσεις, ειδικά αν δεν υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία.

Σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικότητας αφορά πρώτα τη σωματική διέγερση. Η διέγερση περιλαμβάνει τα φυσικά σημάδια της σεξουαλικής ετοιμότητας. Η ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα αυξάνεται, προκαλώντας τα χείλη, την κλειτορίδα και το άνω αιδοίο να διογκωθεί. Η κολπική επένδυση γίνεται υγρή, παρέχοντας λίπανση. Ο κόλπος μεγαλώνει περισσότερο και τα εσωτερικά και εξωτερικά χείλη εκθέτουν το κολπικό άνοιγμα. Η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνονται, οι μύες τεταμένες και οι θηλές ερεθίζονται. Το σώμα ετοιμάζεται για το παιχνίδι που θα ακολουθήσει.

Αν και η σεξουαλική επιθυμία συχνά προκαλεί διέγερση, για πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, η σεξουαλική ορμή μπορεί να μην είναι πλέον η πρώτη φάση της σεξουαλικής απόκρισης. Αντ \'αυτού, η επιθυμία να ακολουθεί τη διέγερση. Η διέγερση μπορεί να συμβεί πρώτα, ως αποτέλεσμα της ερωτικής προσέγγισης από τον/την σύντροφό σου. Η διέγερση μπορεί επίσης να προέλθει από μια συνειδητή απόφαση ανταπόκρισης στο ερωτικό κάλεσμα.

Επίσης, η κλειτορίδα— ένα βασικό κέντρο σεξουαλικής ευχαρίστησης για τις περισσότερες γυναίκες—είναι πιθανό να είναι λιγότερο ευαίσθητη από ό, τι στα προηγούμενα χρόνια, πιθανώς λόγω των μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων και των αλλαγών στο αγγειακό και νευρικό σύστημα.

Όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν κάποια μείωση στις αισθήσεις και την ευχαρίστηση που βιώνεις από τον έρωτα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον οργασμό, ο οποίος μπορεί να είναι λιγότερο έντονος, να απαιτεί περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί, ή να συμβεί σπάνια. Αν σε προβληματίζει η συνεχής δυσκολία ή καθυστέρηση στην επίτευξη οργασμού, ή η σταθερή αδυναμία να φτάσεις σε οργασμό μπορεί να έχεις αυτό που ονομάζεται "γυναικεία οργασμική διαταραχή."

Πόνος κατά τη διείσδυση

Τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν καθώς οι γυναίκες μπαίνουν στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Αυτό προκαλεί ξηρότητα και αραίωση των κολπικών ιστών μετατρέποντας τη διείσδυση και τη σεξουαλική επαφή σε μια δυσάρεστη εμπειρία. Η δυσφορία μπορεί να κυμαίνεται από ένα αίσθημα ξηρότητας, αίσθημα κολπικού σφιξίματος, έως έντονο πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Μετά το σεξ, μερικές γυναίκες αισθάνονται πόνο ή κάψιμο στον κόλπο τους. Με την πάροδο του χρόνου και χωρίς θεραπεία, η φλεγμονή που μπορεί να προκύψει από το σεξ χωρίς επαρκή κολπική λίπανση, μπορεί να οδηγήσει σε σχίσιμο και αιμορραγία των κολπικών ιστών κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους μεταξύ 17% και 45% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών λένε ότι βρίσκουν το σεξ οδυνηρό." Η κολπική αραίωση και ξηρότητα είναι η πιο κοινή αιτία σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών.

Πρέπει να γνωρίζεις, ωστόσο, ότι ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί επίσης να προκύψει από χρόνιο πόνο στον αιδοίο ή στα εξωτερικά γεννητικά όργανα και μια σειρά από άλλες αιτίες που δεν σχετίζονται ειδικά με την εμμηνόπαυση ή τη γήρανση.

Πέρα από τα άμεσα αποτελέσματα του ίδιου του πόνου, ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ ή απλά η προσμονή του πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να προκαλέσει άγχος απόδοσης ή μελλοντικά προβλήματα διέγερσης σε ορισμένες γυναίκες. Η ανησυχία για το αν ο πόνος θα επανέλθει μπορεί να μειώσει τη λίπανση ή να προκαλέσει ακούσια και επώδυνη σύσφιξη των κολπικών μυών, που ονομάζεται κολπίτιδα.

Σημείωση: Φαρμακευτική αγωγή, συμπληρώματα διατροφής και βότανα να λαμβάνονται ΜΟΝΟ με τη σύμφωνη γνώμη ιατρού σας.