< Back to blog

Εμμηνόπαυση και λίμπιντο

Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λίμπιντο με διάφορους τρόπους. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων σε μια γυναίκα μειώνονται, γεγονός που μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη τη σεξουαλική διέγερση.

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε κολπική ξηρότητα. Η διοχέτευση αίματος στον κόλπο μειώνεται και επηρεάζει αρνητικά την κολπική λίπανση. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λέπτυνση του κολπικού τοιχώματος, γνωστή ως κολπική ατροφία. Η κολπική ξηρότητα και η κολπική ατροφία συχνά οδηγούν σε δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ.

Άλλες σωματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης που μπορεί να επηρεάσει τη λίμπιντο είναι η αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση σου και σε συνδυασμό με τις εξάψεις και τη νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να απομακρύνει τη σεξουαλική επιθυμία αλλά και την ορμή.

Ορισμός σεξουαλικής ορμής

Ως σεξουαλική ορμή ορίζουμε το ενδιαφέρον για το σεξ και περιλαμβάνει και την ανάγκη να είμαστε επιθυμητοί. Η σεξουαλική ορμή είναι μια βιολογική ανάγκη. Εκδηλώνεται μέσα από σεξουαλικές σκέψεις και φαντασιώσεις, ερωτική έλξη για τους άλλους, αναζήτηση της σεξουαλικής δραστηριότητας, μυρμήγκιασμα ή/και ευαισθησία των γεννητικών οργάνων. Η σεξουαλική ορμή διαφέρει πολύ από γυναίκα σε γυναίκα και συχνά ποικίλλει από μέρα σε μέρα με βάση τις καθημερινές δραστηριότητες, το άγχος και την υγεία σου.

Η φυσική ορμή μπορεί να μετριαστεί από πολλούς παράγοντες όπως την προσωπική σου στάση απέναντι στο σεξ, που διαμορφώνεται από την κουλτούρα, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, την οικογένειά σου, τους φίλους αλλά και τις επιρροές που δέχεσαι από τα ΜΜΕ. Όσο πιο θετική είναι η στάση σου για το σεξ, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιθυμία σου να εμπλέκεσαι με αυτό.

Σημαντικό συστατικό είναι το κίνητρο

Ως κίνητρο ορίζουμε την προθυμία να εμπλέκεσαι σεξουαλικά με ένα ή και περισσότερους ερωτικούς συντρόφους. Επειδή καθορίζεται από συναισθηματικούς και διαπροσωπικούς παράγοντες, η παρακίνηση είναι το πιο σύνθετο στοιχείο της επιθυμίας - και αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο από τους ειδικούς ως ίσως το πιο σημαντικό.

Η σεξουαλική ορμή μειώνεται σταδιακά όσο μεγαλώνουμε ηλικιακά, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αλλά οι γυναίκες είναι δύο έως τρεις φορές πιο πιθανό να το βιώσουν.

Η μειωμένη σεξουαλική ορμή είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες από το τέλος της τέταρτης δεκαετίας της ζωής τους και μετά. Η επίδραση της ηλικίας επίσης διαφέρει από άτομο: μερικές γυναίκες βιώνουν μεγάλη μείωση στη σεξουαλική επιθυμία που αρχίζει κατά τη μέση ηλικία, άλλες δεν παρατηρούν καμία αλλαγή, ενώ μερικές αναφέρουν αυξημένο ενδιαφέρον για το σεξ στη μέση ηλικία. Οι γυναίκες των οποίων η επιθυμία αυξάνεται μπορεί να βιώνουν μια νέα μορφή ελευθερίας ως απόρροια της αντισύλληψης ή από το γεγονός ότι τα παιδιά τους έχουν φύγει από το σπίτι.

Η μείωση της συχνότητας των ερωτικών σου επαφών είναι φυσιολογική

Παρά τα αντίθετα μηνύματα από τα ΜΜΕ και τις διαφημίσεις, η ερωτική πράξη στα χρόνια της εμμηνόπαυσης, συχνά δεν είναι τόσο ευχάριστη για τα ζευγάρια όσο ήταν στο παρελθόν. Αυτό οφείλεται σε σωματικές αλλαγές, όπως η κολπική ξηρότητα και η στυτική δυσλειτουργία. Οι μισές γυναίκες στα πενήντα τους συνεχίζουν να κάνουν σεξ, αλλά στα εβδομήντα τους το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 27%.

Καθώς γερνάς, το αίμα κατευθύνεται στα γεννητικά όργανά σου με πιο αργούς ρυθμούς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχεις την ίδια ευαισθησία και το να φτάσεις σε οργασμό απαιτεί περισσότερο χρόνο. Συνήθως, χρειάζεσαι πιο άμεση και έντονη διέγερση της κλειτορίδας σου. Το τρίψιμο και το άγγιγμα της κλειτορίδας σου αντί για σεξουαλική επαφή, μπορεί να είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο σε αυτό το στάδιο της ζωής. Και αυτό είναι εντάξει. Πρέπει να αφήσεις πίσω σου τι γινόταν στο παρελθόν, τι κάνουν οι άλλοι και να δεις τι λειτουργεί για σένα και τον σύντροφό σου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις σεξουαλική οικειότητα με το σύντροφό σου, καθώς με τη βοήθεια λιπαντικών, κολπικών ενυδατικών ή συνταγογραφούμενων φαρμάκων και άλλων τρόπων, μπορείς να κρατήσεις ζωντανό αυτό το κομμάτι της ζωή σου. Η σεξουαλική οικειότητα δεν σημαίνει πάντα διείσδυση. Μπορείτε να εμπλακείτε και σε άλλες δραστηριότητες που χτίζουν την οικειότητα και να τις απολαμβάνετε όπως αγκαλιές, αμοιβαίος αυνανισμός, να μοιράζεστε το κρεβάτι και να γελάτε μαζί.

Η επικοινωνία με το/την σύντροφό σου είναι το κλειδί στον καθορισμό ρεαλιστικών προσδοκιών σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε ζωντανή τη σεξουαλική οικειότητα. Με άλλα λόγια, ανακαλύψτε ξανά τι σημαίνει λίμπιντο για εσάς.

Η εύρεση νέων τρόπων για την αναζωογόνηση της διέγερσης όπως η πυελική φυσική θεραπεία ή η κολπική αναζωογόνηση με λέιζερ, μπορούν να φανούν χρήσιμες στην προσπάθεια του ζευγαριού να τονώσει τη σεξουαλική οικειότητα. Η ενσωμάτωση των αλλαγών στον τρόπο ζωής, η τεχνολογία και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν συνολικά στην κατεύθυνση αυτή.

Οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας με ειδίκευση στη σεξουαλική υποστήριξη μπορούν να βοηθήσουν το ζευγάρι να αλλάξει τη σεξουαλική του ρουτίνα, να εστιάσει στα προκαταρκτικά και να ενσωματώσει σεξουαλικά παιχνίδια στην ερωτική του ζωή, όπως για παράδειγμα δονητές.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή είναι το άγχος και η κατάθλιψη.

Υπάρχει μια πληθώρα θεραπειών, συμπληρωμάτων και φαρμάκων, που μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση που βιώνει την αίσθηση της απώλειας της θηλυκότητας της. Η συμμετοχή σε δραστηριότητες νου-σώματος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση εκείνων των συμπτωμάτων που παρεμβαίνουν στη σεξουαλική οικειότητα, την επιθυμία, ακόμη και την ποιότητα του ύπνου.

Το ταξίδι που ξεκινά στην εμμηνόπαυση δεν χρειάζεται να είναι μίζερο ή μοναχικό. Και συχνά, η κοινωνία ερμηνεύει την εμμηνόπαυση ως αρνητική, χρωματίζοντας την εμπειρία των γυναικών και το ταξίδι τους με προκαταλήψεις, ακόμα και πριν ξεκινήσει.

Η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι ντροπή

Για κάποιες γυναίκες, η επιθυμία για σεξ μπορεί να είναι ακόμα ισχυρή, αλλά κάποια σωματικά συμπτώματα μπορεί να στέκονται εμπόδιο. Για παράδειγμα, τα μειωμένα οιστρογόνα μπορεί να προκαλέσουν κολπική ατροφία, η οποία στενεύει και μικραίνει τον κόλπο. Η πρόπτωση της μήτρας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσφορία, επώδυνο σεξ και διαρροή ούρων.

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT) όπως χάπια, κρέμες και αυτοκόλλητα επιθέματα. Ο στόχος αυτής της θεραπείας είναι να βοηθήσει τα αγγειοκινητικά συμπτώματα και την αιδοιοκολπική ατροφία.

Μια άλλη επιλογή είναι η τεστοστερόνη. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι έχει οδηγήσει σε αισθητή βελτίωση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Οι επιλογές θεραπείας τεστοστερόνης περιλαμβάνουν χάπια, επιθέματα και κρέμες.

Αν θέλεις μια πιο φυσική προσέγγιση, υπάρχουν φυτικά συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της λίμπιντο. Μερικά συμπληρώματα που προτείνονται περιλαμβάνουν:
Όταν η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι ανησυχητική.

Για κάποιες γυναίκες η σταδιακή μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στην σεξουαλικότητα και την ποιότητα ζωής τους. Για κάποιες άλλες όμως, η μειωμένη επιθυμία και η σπανιότητα των σεξουαλικών επαφών είναι πηγή δυστυχίας, υπονομεύει την ικανοποίησή τους από τη ζωή και αλλάζει την αίσθηση της σεξουαλικότητας και του εαυτού τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας είναι πρόβλημα για μια γυναίκα, κυρίως επειδή απογοητεύει τον σύντροφό της και απειλεί να αποδυναμώσει τη σχέση τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει αν υπάρχει ένα μοτίβο αποφυγής του συντρόφου όταν αυτός την προσεγγίζει ερωτικά, ακόμα και στις πιο χαλαρές στιγμές τους όπως οι διακοπές. Συχνά το μοτίβο της αποφυγής μπορεί να οδηγήσει το ζευγάρι σε συγκρούσεις, ειδικά αν δεν υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία.

Σημείωση: Φαρμακευτική αγωγή, συμπληρώματα διατροφής και βότανα λαμβάνονται ΜΟΝΟ με τη σύμφωνη γνώμη ιατρού σας