< Back to blog

Εμμηνόπαυση και ομοφυλοφιλία

Κάθε γυναίκα βιώνει την εμμηνόπαυση και τα συμπτώματα της με μοναδικό τρόπο. Πώς όμως επηρεάζει η εμμηνόπαυση τις ομοφυλόφιλες γυναίκες; Εάν είστε σε σχέση με μια άλλη γυναίκα είναι πιθανό να υποφέρετε και οι δύο, έστω και με διαφορετικό τρόπο, από την  εμμηνόπαυση και τα συμπτώματα της και να δυσκολεύεστε να τα διαχειριστείτε.

Ομοφυλόφιλες γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά μεταξύ ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων γυναικών στην εμμηνόπαυση; Με δεδομένο ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν τις διαφοροποιεί βιολογικά, οι ομοφυλόφιλες άλλα και οι άμφι και intersex  γυναίκες καλούνται να διαχειριστούν τα ίδια θέματα όταν ξεκινήσουν το ταξίδι της εμμηνόπαυσης

Υπάρχουν αυξημένοι παράγοντες κινδύνου;

Υπάρχουν κάποια στοιχεία στην επιστημονική βιβλιογραφία*, τα οποία υποδηλώνουν ότι οι ομοφυλόφιλες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν υψηλότερα ποσοστά ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Αυτές οι ασθένειες, οι οποίες είναι συνήθως παθήσεις της μέσης ηλικίας περιλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου. Οι κύριες αιτίες αυτού του αυξημένου κινδύνου μπορούν να αποδοθούν στις επιλογές του τρόπου ζωής.

Αυτή η υπόθεση επιβεβαιώθηκε μέσα από τη λήψη δεδομένων από διάφορες μελέτες που καταδεικνύουν υψηλότερη συχνότητα παραγόντων κινδύνου όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η κατανάλωση αλκοόλ στις ομοφυλόφιλες γυναίκες. Αυτός ο τρόπος ζωής έχει άμεσο αντίκτυπο κατά την εμμηνόπαυση, καθώς ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου και άλλων ασθενειών αυξάνεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο ρόλος της ιατρικής περίθαλψης

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει είναι η λιγότερο συχνή επίσκεψη στο γιατρό από τη συγκεκριμένη ομάδα γυναικών. Πολλές ομοφυλόφιλες γυναίκες φοβούνται την έλλειψη ευαισθησίας ή την πιθανή έλλειψη εμπιστευτικότητας από τους υγειονομικούς. Η έλλειψη κατανόησης σχετικά με τα θέματα της ομοφυλοφιλίας και της εμμηνόπαυσης, μπορεί να δυσκολέψει την επικοινωνία ανάμεσα στην ασθενή και τους υγειονομικούς.

Στερεότυπα

Υπάρχουν πολλές ανακρίβειες σχετικά με τη σεξουαλική υγεία των ομοφυλόφιλων γυναικών. Μία από αυτές είναι ότι οι γυναίκες που δεν είχαν ετεροφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές, έχουν εκτεθεί σε λιγότερα, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τέτοιες πεποιθήσεις ευθύνονται για την ελλιπή ιατρική παρακολούθηση που παρέχεται στις ομοφυλόφιλες γυναίκες, παρόλο που για παράδειγμα αναπτύσσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην ίδια συχνότητα με τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες. Εάν μια γυναίκα δεν έχει περάσει εγκυμοσύνη, μπορεί στην πραγματικότητα να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο των ωοθηκών.

Άγχος

Η βία από συντρόφους μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε σχέση, αλλά οι στατιστικές επιβεβαιώνουν ότι αυτό είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί στις ομοφυλόφιλες σχέσεις.

Αντίθετα, οι ομοφυλόφιλες γυναίκες μπορεί να βιώσουν ομοφοβικές επιθέσεις, κακοποίηση και διακρίσεις, απομόνωση, οικονομική αδικία από την βιολογική οικογένεια, κοινωνική περιθωριοποίηση, μοναξιά ειδικά στην Τρίτη ηλικία λόγω μη πρόσκλησή τους σε οικογενειακά και φιλικά περιβάλλοντα, γιορτές, συνάξεις, τελετές, τις οποίες δεν βιώνουν οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα επίπεδα άγχους και διαταραχών στη διάθεση συμπτώματα που είναι κοινά για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να ενισχυθούν από εξωτερικές πηγές που δεν σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Τι μπορώ να κάνω;

Ο λόγος που θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή για  τις επιπρόσθετες, σε σχέση με τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες, προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλες γυναίκες, είναι γιατί πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να ακούγεται η φωνή κάθε γυναίκας που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση.

Η εκτενέστερη πληροφόρηση των υγειονομικών σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια ομοφυλόφιλη γυναίκα στην εμμηνόπαυση είναι σημαντική. Για το σκοπό αυτό, οι μελέτες δεν μπορούν να αντλούν στοιχεία μόνο από ετεροφυλόφιλες γυναίκες.

Η εμμηνόπαυση είναι ήδη μια ευαίσθητη περίοδος, αλλά μπορεί να είναι πολύ χειρότερη για την ομοφυλόφιλη γυναίκα αν δεν μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της. Είναι σημαντικό οι πάροχοι υγείας να θέτουν τα σωστά ερωτήματα. Και μια καλή αρχή θα μπορούσε να είναι το να μην υποθέτουν ότι οι γυναίκες που στέκονται μπροστά τους είναι ετεροφυλόφιλες. Το ίδιο προτείνουμε όχι μόνο στους επαγγελματίες της υγείας αλλά και της ψυχικής υγείας.

 

Διαβάστε περισσότερα

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK45095/