Τι είναι η μετεμμηνόπαυση;

Υπάρχουν αρκετές επιπλοκές στην υγεία που σχετίζονται με την μετεμμηνόπαυση. Για να παραμείνετε υγιείς σε αυτή τη νέα φάση της ζωής σας, η ενημέρωση είναι σημαντική, για την αποφυγή του κινδύνου.

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας. Εμφανίζεται στη μέση ηλικία όταν το σώμα της σταματά την ωορρηξία, με αποτέλεσμα την παύση της περιόδου. Αυτή η αλλαγή συμβαίνει λόγω της αλλαγής ορμονών στο σώμα της.

Μόλις μπείτε στη μετεμμηνόπαυση, τα επίπεδα ορμονών σας θα παραμείνουν σταθερά σε χαμηλό επίπεδο. Δεν θα μπορείτε πλέον να μείνετε έγκυος και δεν θα έχετε μηνιαίους εμμηνορροϊκούς κύκλους.

Ενδέχεται να έχετε αυξημένο κίνδυνο για τις ακόλουθες καταστάσεις μετά την εμμηνόπαυση:

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και ο τακτικός έλεγχος με τον γιατρό σας θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τους παράγοντες κινδύνου για αυτές τις καταστάσεις.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση που προκαλεί την αραίωση της οστικής σας μάζας. Η αλλαγή στην οστική πυκνότητα αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια μετά τη διακοπή της περιόδου σας. Αυτό οφείλεται στην απώλεια οιστρογόνων στο σώμα σας. Μπορεί να χάσετε έως και 25% της οστικής σας πυκνότητας μετά την εμμηνόπαυση έως την ηλικία των 60 ετών. Η οστεοπόρωση σας κάνει ευαίσθητες σε κατάγματα των οστών, ιδιαίτερα στους γοφούς, τη σπονδυλική στήλη και τους καρπούς.


Η θεραπεία της οστεοπόρωσης μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η προσαρμογή του τρόπου ζωής:

Μιλήστε πάντα με τον γιατρό σας για τη λήψη φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής.

Καρδιαγγειακή νόσος

Η εμμηνόπαυση δεν προκαλεί άμεσα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γι’ αυτά. Οι αλλαγές στις ορμόνες, καθώς και οι αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, η «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια μπορούν επίσης να εμφανιστούν μετά την εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, μία στις τρεις γυναίκες αναπτύσσει καρδιαγγειακές παθήσεις. Υπάρχει αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών προσβολών στις γυναίκες δέκα (10) χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.


Για να διαχειριστείτε τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων, υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, την τακτική άσκηση και τη διακοπή του καπνίσματος.

Άλλες καταστάσεις

Μερικές γυναίκες σταματούν να εμφανίζουν συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όταν μπαίνουν στην μετεμμηνόπαυση. Άλλες γυναίκες συνεχίζουν να εμφανίζουν κάποια συμπτώματα.

Επισκεφτείτε το γιατρό σας

Σημαντική σημείωση: Μη διακόψετε τις επισκέψεις στον γιατρό σας μετά την εμμηνόπαυση. Οι εξετάσεις που πρέπει να πραγματοποιείτε μετά την εμμηνόπαυση περιλαμβάνουν:

Εάν είστε στην μετεμμηνόπαυση και έχετε κολπική αιμορραγία, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρής κατάστασης υγείας.